Jesienne, korzenne, marchewkowe... Wilgotne, aromatyczne i mięciutkie. Po brzegi wypchane orzechami, ananasem i oczywiście marchewką. Z dwoma rodzajami kremu na bazie serka mascarpone: waniliowym oraz ananasowo - kokosowym. Można oczywiście zrobić z jednym (waniliowym - w tym przypadku z podwójnej porcji), ja po prostu nie miałam co zrobić z resztą ananasa, więc powstała z niego masa do przełożenia ciasta ;)
Składniki (forma o średnicy 23 cm)
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju
- 150 g tartej marchewki
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów
- 100 g kawałków ananasa z puszki
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem ananasowo-kokosowy
- 200 g kawałków ananasa z puszki
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników.
Waniliowy krem mascarpone
- 150 g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski
Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego.
Te zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że muszę kiedyś przygotować to ciasto!
OdpowiedzUsuńdziękuję! a ciasto na prawdę polecam ;)
UsuńWygląda przepysznie. Kiedyś jadłam ciasto z marchewek i smakowało doskonale ale te musiałabym spróbować. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-).
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie! ;) Idealny do poczęstowania znajomych.
OdpowiedzUsuńzapraszam
www.kariandkari.blogspot.com
Mniam, jestem pewna, że smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńWow, fantastic! I love this!
OdpowiedzUsuńHave a happy time
Elisabeth
Thank you, Elisabeth!
Usuń