piątek, 17 października 2014

Ciasto marchewkowe


Jesienne, korzenne, marchewkowe... Wilgotne, aromatyczne i mięciutkie. Po brzegi wypchane orzechami, ananasem i oczywiście marchewką. Z dwoma rodzajami kremu na bazie serka mascarpone: waniliowym oraz ananasowo - kokosowym. Można oczywiście zrobić z jednym (waniliowym - w tym przypadku z podwójnej porcji), ja po prostu nie miałam co zrobić z resztą ananasa, więc powstała z niego masa do przełożenia ciasta ;)


Składniki (forma o średnicy 23 cm)
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 2 duże jajka
  • 60 ml oleju
  • 150 g tartej marchewki
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 100 g kawałków ananasa z puszki
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem ananasowo-kokosowy
  • 200 g kawałków ananasa z puszki
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników.

Waniliowy krem mascarpone
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski
Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego.

Smacznego,

 

7 komentarzy:

  1. Te zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że muszę kiedyś przygotować to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Kiedyś jadłam ciasto z marchewek i smakowało doskonale ale te musiałabym spróbować. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda przepysznie! ;) Idealny do poczęstowania znajomych.

    zapraszam
    www.kariandkari.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, fantastic! I love this!
    Have a happy time
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń