Podobno Mali Ludzie (i duzi z resztą też) kochają wszystko co czekoladowe i co kolorowe:) I takie właśnie są te babeczki, mocno czekoladowe, z delikatnym i puszystym kremem śmietankowym, oprószonym kolorową posypką. Szybkie i proste w przygotowaniu. A na dodatek w środku mają jeszcze słodką niespodziankę, która dla nie wtajemniczonych pochłaniaczy słodkości stanowi element zaskoczenia ;) Pozytywny oczywiście! :)
Składniki (12 babeczek)
- 220 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 60 g miękkiego masła
- 90 g cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml maślanki naturalnej
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiać do miski, odłożyć. Masło
utrzeć z cukrem za pomocą miksera, na jasną i puszystą masę. Dodać
jajko, całość utrzeć na gładką masę, dodać ekstrakt waniliowy i przetarty przez sitko dżem wiśniowy,
zmiksować. Do powstałej masy dodawać na przemian odłożone przesiane
składniki i maślankę. Wymieszać szpatułką lub rózgą do połączenia się
składników, nie dłużej.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Kiedy babeczki całkowicie ostygną, w każdej z nich za pomocą łyżki lub specjalnego wykrawacza do babeczek wydrążyć środkową część ciasta, tworząc w babeczce otwór na cukierki. Nie wyrzucać/zjadać wydrążonej wierzchniej części, gdyż posłuży ona jako przykrywka.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Kiedy babeczki całkowicie ostygną, w każdej z nich za pomocą łyżki lub specjalnego wykrawacza do babeczek wydrążyć środkową część ciasta, tworząc w babeczce otwór na cukierki. Nie wyrzucać/zjadać wydrążonej wierzchniej części, gdyż posłuży ona jako przykrywka.
Krem śmietankowy
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce lub nawet zamrażarce (jeśli nie będzie dostatecznie schłodzona, nie ubije się), przelać do dzbanka lub naczynia o wysokich ściankach i ubić. Początkowo ubijać na średnich obrotach miksera, potem na najwyższych. Pod sam koniec dodać przesiany cukier puder i wymieszać. Gotową bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką "otwartą gwiazdą" (Wilton 1M).
Ponadto
- 3-4 małe opakowania kolorowych cukierków, żelków itp.
- kolorowa posypka
Do środka każdej babeczki wsypać jak najwięcej cukierków, otwór przykryć wydrążoną wcześniej częścią. Wierzch udekorować bitą śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego, całość posypać obficie kolorową posypką.
Babeczki dekorować w niedługim czasie przed planowanym podaniem, gdyż przechowywanie ich w lodówce spowoduje odbarwienie się zarówno cukierków jak i posypki.
Smacznego,
Przepis zgłaszam do konkursu w którym można wygrać najnowszą książkę
Doroty Świątkowskiej z autografem ;) Może i Wy spróbujecie swoich sił?
Jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, rewelacyjny pomysł z tą kolorową niespodzianką :)
OdpowiedzUsuń