środa, 12 listopada 2014

Babeczki "Piñata" dla dzieci


Podobno Mali Ludzie (i duzi z resztą też) kochają wszystko co czekoladowe i co kolorowe:) I takie właśnie są te babeczki, mocno czekoladowe, z delikatnym i puszystym kremem śmietankowym, oprószonym kolorową posypką. Szybkie i proste w przygotowaniu. A na dodatek w środku mają jeszcze słodką niespodziankę, która dla nie wtajemniczonych pochłaniaczy słodkości stanowi element zaskoczenia ;) Pozytywny oczywiście! :)


Składniki (12 babeczek)
  • 220 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 60 g miękkiego masła
  • 90 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml maślanki naturalnej 
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiać do miski, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, całość utrzeć na gładką masę, dodać ekstrakt waniliowy i przetarty przez sitko dżem wiśniowy, zmiksować. Do powstałej masy dodawać na przemian odłożone przesiane składniki i maślankę. Wymieszać szpatułką lub rózgą do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.


Kiedy babeczki całkowicie ostygną, w każdej z nich za pomocą łyżki lub specjalnego wykrawacza do babeczek wydrążyć środkową część ciasta, tworząc w babeczce otwór na cukierki. Nie wyrzucać/zjadać wydrążonej wierzchniej części, gdyż posłuży ona jako przykrywka.

Krem śmietankowy
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce lub nawet zamrażarce (jeśli nie będzie dostatecznie schłodzona, nie ubije się), przelać do dzbanka lub naczynia o wysokich ściankach i ubić. Początkowo ubijać na średnich obrotach miksera, potem na najwyższych. Pod sam koniec dodać przesiany cukier puder i wymieszać. Gotową bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką "otwartą gwiazdą" (Wilton 1M).

Ponadto
  • 3-4 małe opakowania kolorowych cukierków, żelków itp.
  • kolorowa posypka
Do środka każdej babeczki wsypać jak najwięcej cukierków, otwór przykryć wydrążoną wcześniej częścią. Wierzch udekorować bitą śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego, całość posypać obficie kolorową posypką. 

Babeczki dekorować w niedługim czasie przed planowanym podaniem, gdyż przechowywanie ich w lodówce spowoduje odbarwienie się zarówno cukierków jak i posypki.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin
Moje wypieki i desery na każdą okazję
Przepis zgłaszam do konkursu w którym można wygrać najnowszą książkę Doroty Świątkowskiej z autografem ;) Może i Wy spróbujecie swoich sił?

2 komentarze: