To już ostatnie chwilę na przetworzenie jabłek. A u mnie od dłuższego czasu leżała ich wielka siata i nic... Leżały te jabłka i się tylko marnowały, więc się nad nimi zlitowałam i powstał z nich słodki, lekko kwaskowaty i bardzo gęsty mus. Coś na wzór "apple butter" za oceanu, no ale że "masło jabłkowe" w tłumaczeniu na polski brzmi dziwnie to osobiście zostaję przy określeniu - mus. I tak się składa, że ten mus to idealny dodatek do porannej jaglanki, naleśników czy jako nadzienie do różnych słodkości. Z wcześniejszych testów i eksperymentów świetnie się sprawdził w tym przypadku :)
Składniki
- 1600 g obranych i wydrążonych jabłek
- 3 szklanki naturalnie mętnego soku jabłkowego
- 1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z 1 cytryny
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych
oczkach lub pokroić w kostkę, dodać cukier, sok jabłkowy, sok z cytryny oraz przyprawy.
Całość wymieszać, umieścić w garnku o grubym dnie i gotować (bez
przykrycia) na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aby uzyskać jak
najgęstszy mus.
Kiedy jabłka uzyskają już pożądaną przez nas konsystencję zdjąć garnek z ognia, napełnić musem słoiczki, zakręcić i poddać pasteryzacji.
W tym celu w dużym garnku na dnie położyć ściereczkę, na której należy ułożyć dobrze zakręcone słoiczki, tak by się nie dotykały. Do garnka wlać zimną wodę do około 3/4 wysokości słoików, przykryć przykrywką i zacząć podgrzewać.
.
Smacznego,Kiedy jabłka uzyskają już pożądaną przez nas konsystencję zdjąć garnek z ognia, napełnić musem słoiczki, zakręcić i poddać pasteryzacji.
W tym celu w dużym garnku na dnie położyć ściereczkę, na której należy ułożyć dobrze zakręcone słoiczki, tak by się nie dotykały. Do garnka wlać zimną wodę do około 3/4 wysokości słoików, przykryć przykrywką i zacząć podgrzewać.
.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć
ogień, tak by stale utrzymywać minimalne wrzenie i od tego momentu
zacząć liczyć czas pasteryzacji - 20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji
słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
.
.

Ooo, to już mam pomysł na wykorzystanie jabłek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńten mus na pewno jest bardzo aromatyczny i ma tą głębię smaku :)
OdpowiedzUsuńMmmm... wygląda smakowicie, aż się prosi by wykorzystać go do porannych naleśników albo owsianki :)
OdpowiedzUsuń