środa, 10 grudnia 2014

Klasyczne ciastka z kawałkami czekolady (Chocolate Chip Cookies)


Podobno to najlepsze ciastka z kawałkami czekolady. Ich przygotowanie wymaga jednak trochę cierpliwości i planowania. Potrzeba do nich aż dwóch rodzajów mąki pszennej: tortowej i chlebowej, a samo ciasto musi leżakować w lodówce minimum 24 godziny... Ale na prawdę warto! Bo są przepyszne :) Do tego naprawdę duże, bardzo duże. Wręcz ogromne! I to wcale nie dla tego, że amerykanie lubią wszystko w wersji XXL... Rozmiar w przypadku tych ciastek ma znaczenie i odgrywa dużą rolę. Ich większy rozmiar pozwala bowiem na uzyskanie różnych tekstur. Z wierzchu i z brzegów ciastka są bardzo chrupiące, zaś w samym środku miękkie o wyraźnym smaku masła i karmelu.
Przepis na ciastka 'Chocolate Chip Cookies' według Jacques Torres pochodzi z The New York Time.

Składniki (18 dużych ciastek)
  • 240 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 240 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 250 g miękkiego masła
  • 280 g jasnego cukru brązowego
  • 220 g cukru białego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 300 g groszków czekoladowych (wg oryginalnej receptury 570 g) o minimum 60% zawartości miazgi kakaowej
Do mniejszej miski przesiać oba rodzaje mąki pszennej, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.

W większej misce za pomocą miksera utrzeć (
około 5 minut) razem masło i cukry na lekki puch, dodać kolejno: jajka (po jednym na raz) i dobrze je wmieszać w ciasto oraz ekstrakt z waniliiNastępnie zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki, całość zmiksować aż do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Dodać groszki czekoladowe  i wmieszać je w ciasto ręcznie by uniknąć ich połamania przez mieszadła miksera. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24-36 godzin. Ciastka można piec partiami, gdyż ciasto w lodówce można przechowywać w lodówce aż do 72 godzin.
 
Gdy ciasto jest już gotowe do pieczenia, należy rozgrzać piekarnik do 180ºC. Blachę na ciastka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie układać na niej uformowane z ciasta duże kule o masie około 100 g (wielkość sporych piłek golfowych), upewniając się przy tym aby na wierzchu każdego kuli były widoczne kawałki czekolady, dzięki czemu upieczone ciastka będą się atrakcyjniej prezentować. Dodatkowo po wierzchu oprószyć lekko solą morską i piec na złoty kolor przez 18-20 minut, ale tak by w środku nadal pozostały miękkie. Po upieczeniu lekko ostudzić na blaszce, a następnie przenieść ciastka na inny stojak lub talerz do dalszego stygnięcia. Jeść jeszcze ciepłe, ale za nim przystąpicie do ich konsumpcji zapoznajcie się z prawidłową techniką ich jedzenia zaprezentowaną na poniższym filmiku przez największego eksperta w tej dziedzinie :) OM NOM NOM NOM!


Smacznego, 
PODPIS
Follow on Bloglovin

2 komentarze: