niedziela, 25 stycznia 2015

Czekoladowe brownie


Nazwa ciasta pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru - koloru prawdziwej czekolady. Ciasto idealne dla czekoladoholików! Mega czekoladowe, wilgotne i mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda dość niepozornie to jednak jest bardzo sycące. Już jeden mały kawałeczek dostarczy na nasze podniebienie sporą dawkę czekolady. Można by rzec, że to ciastkowa czekolada, a ciasto czekoladowe :P

Składniki (23 cm x 23 cm)
  • 200 g masła
  • 300 g czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 135 g mąki pszennej 
Masło włożyć do rondelka umieszczonego na palniku na małym ogniu. Gdy masło zacznie się topić dodać do niego połamaną na kostki czekoladę i od czasu do czasu mieszając rozpuścić całość, nie doprowadzając do wrzenia.

Jajka ubić z cukrem, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Dodać roztopione masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać przesianą mąkę i całość krótko wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić na blat do wystygnięcia na 15-20 minut, następnie wraz z papierem wyciągnąć je z blaszki, odstawić na deskę i pozostawić na kolejne 15-20 minut do całkowitego ostygnięcia. Pokroić na 9 większych lub 16 mniejszych kwadratów.

Smacznego,

3 komentarze: