Bardzo kruche, mocno korzenne i aromatyczne ciasteczka. Z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i chilli - idealne do herbaty w takie szare, pochmurne i zimowe popołudnie jak dziś ;) Szczególnie polecam tym, którzy uwielbiają pierniczki i korzenne smaki :)
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 strąki wanilii
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki chilli
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 ziarenko anyżu
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
Mąkę i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać mielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowe, chilli oraz ziarenka wanilii wyskrobanych ze strąków. Goździki, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz anyżu umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć. Otrzymaną w ten sposób mieszankę dodać do miski z mąką i przyprawami, wymieszać i wysypać na stolnicę.
Do mąki dodać masło i drobno je posiekać. Zagarnąć kopczyk, na środku zrobić zagłębienie i wbić dwa jajka, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Na wierzchu rozwałkowanego ciasta położyć koronkową serwetkę i lekko ją docisnąć tak, aby pozostawiła na cieście ozdobny wzór. Z ciasta wykrawać ciastka o dowolnych kształtach i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Pozostawić do wystygnięcia.
Cienkie płateczki .... ależ musiały pachnieć:)
OdpowiedzUsuń