Mięciutkie i lekko wilgotne muffiny ze sporą ilością chrupiącej cynamonowej kruszonki. Słodkie z przyjemnie kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i cynamonowym posmakiem. Najlepsze kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Przepis na muffiny pochodzi z strony magazyny "Fine Cooking".
Składniki (12 muffin)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 220 g rabarbaru
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. W mniejszej roztrzepać jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
Do suchych składników wlać mokre i delikatnie wymieszać (aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstego ciasta). Następnie dodać pokrojony w kostkę rabarbar i krótko wymieszać.
Cynamonowa kruszonka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę pszenną, cukier oraz cynamon, wymieszać i delikatnie zagnieść palcami kruszonkę.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do których nakładać ciasta (po
same brzegi). Wierzch obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-22 minuty, do
tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 5-10 minut po wyciągnięciu z
piekarnika studzić muffiny w formie do pieczenia. Po tym czasie
ostrożnie wyciągnąć je z formy i odstawić je jeszcze do lekkiego ostygnięcia.
Smacznego,

Cynamonowa kruszonka? coś pysznego:) A rabarbar? O mniam mniam!
OdpowiedzUsuńKusisz moje podniebienie.
Idealne:) Ma się ochotę sięgnąć po jedną:)
OdpowiedzUsuń