Mięciutki i aromatyczny chlebek w postaci zawijańca z bazyliowym pesto i parmezanem. Idealny sam, solo. Chociaż można pokusić się do niego o jakieś dodatki np. plasterek soczystego pomidora. Ma niestety jedną wadę... Nie można obok niego przejść obojętnie! A po godzinie/dwóch to już w ogóle nie można kolo niego przejść... Tak szybko znika :D
Przepis na ten chleb pochodzi z najnowszej książki Elizy Mórawskiej "O chlebie".
Składniki (keksówka o długości 20-22 cm)
- 20 g świeżych drożdży
- 350 - 400 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g ziemniaków upieczonych i przeciśniętych przez praskę
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 150 g pesto z bazylii
- 150 g tartego parmezanu
- 30 g orzeszków pinii (opcjonalnie)
W dużej misce połączyć mleko, oliwę, cukier, sól i drożdże, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąką oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wyrabiając przy tym gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą bądź lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Z ciasta uformować prostokąt o długości boków około 20x35 cm. Rozsmarować na nim pesto, posypać połową parmezanu oraz orzeszkami pinii i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przekroić wałek ciasta wzdłuż, zostawiając od góry około 4 cm bez nacięcia i przekładając jeden wałek nad drugim, zwinąć ciasto w rulon, zachowując rozcięcia z farszem na górze i wzdłuż keksówki. Posypać resztą parmezanu, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC, wstawić wyrośnięty chleb i piec przez około pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy chleb nie za szybko się rumieni i ewentualnie nadkryć go kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony wystudzić.
P.S. Nawet i Nuta się zdziwiła, że jest w finale... A to wszystko dzięki Wam! Dziękujemy i liczymy na Was i tym razem - głos/like można zostawić tutaj pod zdjęciem konkursowy :)
Rozkoszny jest ten Twój psiak :)
OdpowiedzUsuńA chlebek wygląda pysznie :)