poniedziałek, 14 września 2015

Kostka brzskwiniowo-jabłkowa z bezą i cynamonową kruszonką


Ciasto z przypadku i z tego co było w lodówce/piwnicy :D Podobno takie eksperymenty smakują najlepiej... Może to dlatego, że człowiek nie ma wtenczas co do nich zbyt wygórowanych oczekiwań, a najważniejsze jest to by efekt końcowy był jadalny :P Na szczęście ten eksperyment zakończył się spektakularnym sukcesem! Mięciutkie i delikatne jogurtowe ciasto, brzoskwiniowo-jabłkowe nadzienie z aromatem przypraw korzennych, słodka i lekka bezowa pianka oraz chrupiąca kruszonka cynamonowa... Pycha! Eksperyment zdecydowanie wart niejednego powtórzenia ;)


Składniki (23 cm x 38 cm)
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem i przestudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości na puszystą masę. Dodać jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło oraz proszek do pieczenia, dobrze zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę i wmieszać ją w masę przy pomocy drewnianej łopatki, aż do uzyskania gładkiego ciasta o jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut. W czasie gdy spód ciasta się podpieka przygotować nadzienie, bezę i kruszonkę.

Nadzienie
Dżem i mus jabłkowy przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i opcjonalnie przyprawić do smaku szczyptą cynamonu i mielonych goździków. Wylać na podpieczony spód i rozsmarować.

Beza
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
Białka ubić na sztywno, a w międzyczasie w rondelku z grubym dnem umieścić cukier oraz wodę i całość podgrzewać do uzyskania gorącego syropu cukrowego (o temperaturze 118°C), którego kropla spadająca z łyżki będzie się ciągnąć i pozostawiać po sobie "nitkę".

Gorący syrop wlewać cienkim strumieniem do ubijanych białek i kontynuować je jeszcze przez około 5 minut. Gotową bezę wyłożyć na brzoskwiniowo-jabłkowe nadzienie i rozsmarować.

Cynamonowa kruszonka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem i przestudzić. Dodać cukier, mąkę pszenną oraz cynamon i zagnieść kruszonkę. Schłodzić w zamrażarce, a następnie zatrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch bezy.

Gotowe ciasto ponownie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez około 25 minut do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

Smacznego,
PODPIS

P.S. Nutka prosi o lajki na stronie konkursu! Liczymy na wasze "kciuki w górę" ;)

3 komentarze: