wtorek, 8 września 2015

Muffiny z jeżynami


Jeżyny to owoce, które jak dla mnie niezmiennie co roku zwiastują nieubłaganie szybko zbliżający się koniec słonecznego lata i powolne nadejście pochmurnej jesieni. No i  wszystko w tej teorii się zgadza, bo jak pierwszą partię jeżyn do tarty zrywałam w przepięknym słońcu, tak drugą na muffiny w sztormiaku i strugach deszczu...

Muffiny są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzają jako słodka przekąska, na drugie śniadanie czy podwieczorek. Przepis aktualny cały rok bo jeżyny można oczywiście zastąpić innymi owocami w zależności od sezonu lub stanu zamrażalnika: malinami, borówkami, jabłkiem czy gruszką... Pełna dowolność i duże pole do modyfikacji ;)


Składniki (24 muffiny)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 600 g jeżyn
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Jajka, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy roztrzepać razem w osobnej misce. Za pomocą rózgi kuchennej połączyć mokre składniki z suchymi, a następnie dodać jeżyny i delikatnie je wmieszać w ciasto.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego,
PODPIS

2 komentarze:

  1. Zewsząd mnie dzisiaj jeżyny kuszą, to chyba jakiś znak :)

    OdpowiedzUsuń