Ciężkie i bardzo wilgotne blondi. Mocno orzechowe za sprawą zastąpienia części białej czekolady orzechami, ale mimo to ciasto nadal jest słodkie. Całość idealnie komponuje się z jeżynami, zarówno kolorystycznie jak i smakowo ;)
Składniki (23 cm x 23 cm)
- 200 g masła
- 100 g białej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 130 g mąki pszennej
- 200 g świeżych jeżyn
- garść posiekanych orzechów włoskich
Masło włożyć do rondelka umieszczonego na palniku na małym ogniu. Gdy masło zacznie się topić dodać do niego połamaną na kostki czekoladę i od czasu do czasu mieszając rozpuścić całość, nie doprowadzając do wrzenia.
Jajka ubić z cukrem, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Dodać roztopione masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać rozdrobnione (prawie na pył) w malakserze orzechy. Na sam koniec wsypać (partiami) przesianą mąkę i całość krótko wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać jeżynami oraz posiekanymi orzechami włoskimi i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić na blat do wystygnięcia na 15-20 minut, następnie wraz z papierem wyciągnąć je z blaszki, odstawić na deskę i pozostawić na kolejne 15-20 minut do całkowitego ostygnięcia. Pokroić na 9 większych lub 16 mniejszych kwadratów.
Smacznego,

Cudowne! Nigdy nie robiła blondie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też nie, to był mój pierwszy raz jeśli chodzi o blondie :P
UsuńJuż czuję ten smaki zapach. Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zapach niósł się po całym domu ;)
UsuńOrzechowe smaki i jeżyny - smaczny duet skomponowałaś :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :D Cała blaszka znikła w zastraszającym tempie 30 minut!
UsuńMmm, coś pysznego! Bardzo mnie takie połączenie smaków kusi :)
OdpowiedzUsuń