czwartek, 16 sierpnia 2012

Wafelki kakaowo-orzechowe


Chyba znacie to nurtujące wszystkich łasuchów pytanie "Czy jest coś słodkiego?"...  No więc jest ;) Wafelki kakaowo-orzechowe bardzo szybkie w przygotowaniu, 30 minut i już prawie gotowe do skonsumowania. Przepis na masę do przełożenia wafli znalazłam tutaj.


Składniki
  • 5 wafli (30 cm x 30 cm)
  • 170 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (w zamian użyłam cukru waniliowego)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150-200 g orzechów włoskich lub laskowych
Masło, mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy należy dokładnie rozpuścić i zagotować w szerokim rondlu. Dodać uprzednio zmiksowane w blenderze lub posiekane na drobne kawałki orzechy, wymieszać i całość zdjąć z ognia. Następnie zdecydowanym ruchem wsypać do rondla mleko w proszku. Szybko i intensywnie wymieszać do całkowitego połączenia, aż masa będzie gładka, jednolita i bez zbrylonego w grudki mleka. Wafle przekładamy gorącą masą i odstawiamy do wystygnięcia pod obciążoną deseczką lub tacką. Obciążenie sprawi, że poszczególne warstwy wafli dobrze się ze sobą skleją oraz, że się nie odkształcą podczas zastygania masy. Kiedy nasze "coś słodkiego" już wystygnie kroimy je w dowolnej wielkości kawałki. Kształt dowolny, mogą to być kwadraty romby, prostokątny czy trójkąty.

Smacznego,

2 komentarze: