Babka bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Mięciutka i nie za słodka. W sam raz na dobry początek żeby rozruszać się przed szałem świątecznych wypieków. Przepis zapożyczony z tej strony.
Składniki
- 225 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru (oryginalnie 300 g – co kto lubi ;) )
- 150 ml oleju
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g cukru waniliowego
Jajka ubić wraz cukrem i cukrem waniliowym za pomocą
miksera przez kilka minut. Dodać jogurt, olej i mąkę z proszkiem do
pieczenia. Całość wymieszać.
Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 160°C do tzw. “suchego patyczka”, najlepiej w okrągłej formie z kominkiem. Po upieczeniu polać polewą bądź lukrem i przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.
Mmm wydaje się pyszna i prosta w przygotowaniu. Chyba upiekę teraz a nie dopiero na Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńWedług owego przepisu ;) babeczka
OdpowiedzUsuńenigma-aw@wp.pl