środa, 4 kwietnia 2012

Babka jogurtowa


 

Babka bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Mięciutka i nie za słodka. W sam raz na dobry początek żeby rozruszać się przed szałem świątecznych wypieków. Przepis zapożyczony z tej strony


Składniki
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru (oryginalnie 300 g – co kto lubi ;) )
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
Jajka ubić wraz cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera przez kilka minut. Dodać jogurt, olej i mąkę  z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.
Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 160°C do tzw. “suchego patyczka”, najlepiej w okrągłej formie z kominkiem. Po upieczeniu polać polewą bądź lukrem i przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

Smacznego,

2 komentarze:

  1. Mmm wydaje się pyszna i prosta w przygotowaniu. Chyba upiekę teraz a nie dopiero na Wielkanoc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Według owego przepisu ;) babeczka
    enigma-aw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń