Tym razem muffiny w jesiennym klimacie: jabłka, orzechy włoskie i mój ukochany cynamon ♥ Najlepsze na drugi dzień o ile do niego dotrwają ;) Miękkie i wilgotne za sprawa sporej ilości dużych kawałków jabłek. Aromatyczne, cynamonowe i z przepyszną, maślaną kruszonką, a do tego jeszcze orzeszki... Pycha!
Składniki (26 muffin)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 300 ml mleka
- 3 duże jabłka
- 100 g orzechów włoskich
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę i wymieszać z mąką. Orzechy włoskie grubo posiekać, wsypać do miski z mąką i wymieszać. Masło roztopić wraz z cukrem w mleku na małym ogniu, jeszcze ciepłe wlać cienkim strumieniem do uprzednio roztrzepanych widelcem jajek (ciągle mieszając). Połączyć ze sobą mokre i suche składniki (mokre wlać do suchych i wymieszać).
Kruszonka
- 60 g masła
- 120 g cukru (6 łyżek)
- 120 g mąki pszennej (6 łyżek)
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać 6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki. Wymieszać łyżką, bądź zagnieść ręką.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek nałożyć po 2 łyżki ciasta (prawie po same brzegi), a po wierzchu obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez 25 minut. Wystudzić.
Smacznego,
Cudowne, miękko-chrupiące :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) A muffinki pierwsza klasa - iście jesienne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcynamonowo - jabłkowym kombinacjom nie odmawiam ;)
OdpowiedzUsuńBędą z pewnością pyszne! :) w weekend się zabiorę za pieczenie
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam te muffuniki i..... są rewelacyjne. Mniam Mniam....
OdpowiedzUsuńSarenka