piątek, 1 listopada 2013

Cynamonowe muffiny z jabłkami i orzechami włoskimi


Tym razem muffiny w jesiennym klimacie: jabłka, orzechy włoskie i mój ukochany cynamon ♥ Najlepsze na drugi dzień o ile do niego dotrwają ;) Miękkie i wilgotne za sprawa sporej ilości dużych kawałków jabłek. Aromatyczne, cynamonowe i z przepyszną, maślaną kruszonką, a do tego jeszcze orzeszki... Pycha!


Składniki (26 muffin)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 300 ml mleka
  • 3 duże jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę i wymieszać z mąką. Orzechy włoskie grubo posiekać, wsypać do miski z mąką i wymieszać. Masło roztopić wraz z cukrem w mleku na małym ogniu, jeszcze ciepłe wlać cienkim strumieniem do uprzednio roztrzepanych widelcem jajek (ciągle mieszając). Połączyć ze sobą mokre i suche składniki (mokre wlać do suchych i wymieszać).

Kruszonka
  • 60 g masła
  • 120 g cukru (6 łyżek)
  • 120 g mąki pszennej (6 łyżek)
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać 6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki. Wymieszać łyżką, bądź zagnieść ręką.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek nałożyć po 2 łyżki ciasta (prawie po same brzegi), a po wierzchu obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez 25 minut. Wystudzić.

Smacznego,
PODPIS

6 komentarzy:

  1. Cudowne, miękko-chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia :) A muffinki pierwsza klasa - iście jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cynamonowo - jabłkowym kombinacjom nie odmawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będą z pewnością pyszne! :) w weekend się zabiorę za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś zrobiłam te muffuniki i..... są rewelacyjne. Mniam Mniam....

    Sarenka

    OdpowiedzUsuń