poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kruche babeczki z makiem


Alternatywa dla tradycyjnego makowca, wypchane makiem po same brzegi babeczki. Makowe nadzienie jest wilgotne, sycące i pełne bakali: migdałów, moreli, żurawiny i skórki pomarańczowej. Z powodzeniem można dodać również orzechów włoskich czy rodzynek, jeśli tylko je lubicie ;)


Składniki (14 babeczek)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować i za pomocą dużej okrągłej foremki lub kubka wykroić krążki z ciasta. Metalową formę na muffiny dobrze natłuścić masłem, w każde zagłębienie wtłoczyć ciasto, tak aby dokładnie przylegało. Z pozostałego ciasta wyciąć gwiazdki, które posłużą za wierzchnią ozdobę babeczek.

Masa makowa
  • 1 puszka (850 g) gotowej masy makowej
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych suszonych moreli
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Posiekane migdały i morele, a także żurawinę i skórkę pomarańczową wmieszać w masę makową. Gotową masą obficie wypełnić surowe babeczki, na wierzchu każdej z nich ułożyć gwiazdkę i posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 30 minut, aż babeczki się upieką i ładnie zrumienią z wierzchu. Studzić w foremce, a kiedy będą już prawie chłodne przyłożyć z wierzchu deseczkę i obrócić formę do góry nogami, tak aby babeczki po prostu z niej wyleciały (jeżeli nie będą chciały opuścić foremki można spróbować położyć na chwilę na spód formy wilgotną ściereczkę bądź z umiarkowaną siłą uderzyć dłonią w spód formy, tak aby babeczki z niej wyskoczyły). Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,

5 komentarzy: