wtorek, 18 sierpnia 2015

Tarta na krakersach z kremem czekoladowym i jeżynami


Prosta, szybka i przepyszna tarta bez pieczenia. Tylko pięć składników i ciasto gotowe ;) Spód z pokruszonych krakersów, krem czekoladowy na bazie serka mascarpone i dużo świeżych jeżyn prosto z ogrodu... Sezon jeżynowy uważam za otwarty! :D


Składniki (forma do tarty o wymiarach 35 cm x 11 cm)
  • 150 g masła
  • 160 g słonych krakersów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 150-200 g jeżyn
Krakersy pokruszyć lub zmielić w malakserze. Masło umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu, uważając by go nie przypalić. Dodać pokruszone ciastka, wymieszać i wyłożyć nimi formę do tarty, dokładnie wylepiając i wyciskając brzegi oraz dno. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Czekoladę roztopić w tzw. kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodawać partiami serka mascarpone i miksować mikserem (końcówki do ubijania piany), aż do uzyskania gładkiej, kremowej i puszystej konsystencji. 

Gotowy krem wyłożyć na schłodzony spód z krakersów, wyrównać i ułożyć na wierzchu jeżyny. Udekorować świeżymi listkami mięty. Dodatkowo spód z krakersów przed wyłożeniem kremu czekoladowego można posmarować dżemem jeżynowym... O czym oczywiście zapomniałam i przypomniałam sobie jak skończyłam układać jeżyny :P

Smacznego,
PODPIS

5 komentarzy: