Po ciastkach Choc Ripple i Tim Tamach przyszedł czas na kolejną słodkość spod szyldu Arnott's Biscuits, a mianowicie Iced VoVo. Klasyczne pszenne herbatniki zwieńczone dwoma pasami różowej słodkiej masy, pasem dżemu malinowego oraz obficie oprószone wiórkami kokosowymi... Tym razem w większym rozmiarze, pod postacią tarty :)
Przepis na tartę "Iced VoVo" po drobnych modyfikacjach pochodzi z tej strony.
Spód (forma do tarty o wymiarach 35 cm x 11 cm)
- 150 g herbatników
- 125 g masła
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w
malakserze. Masło umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu,
uważając by go nie przypalić. Dodać pokruszone ciastka, wymieszać i
wyłożyć nimi formę do tarty, dokładnie wylepiając i wyciskając brzegi
oraz dno. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
Krem marshmallow
- 100 g waniliowych pianek marshmallow
- 2 łyżki soku malinowego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- różowy barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
Pianki marshmallow oraz sok malinowy umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu (uważająć by nie przypalić), aż do rozpuszczenia się pianek. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia. Dodatkowo dla uzyskania bardziej różowego koloru (niż ten otrzymany przez dodanie soku malinowego) można dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Gotową bitą śmietanę partiami dodawać do rozpuszczonych pianek i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wyłożyć na spód z herbatników i schować do lodówki na około 2 godziny by masa stężała.
Galaretka malinowa
- 150 g dżemu malinowego bez pestek
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Dżem malinowy połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Gotową galaretkę wylać na schłodzoną tartę i ponownie schować do lodówki na parę godzin by galaretka całkowicie zastygła.
Dekoracja
- 150 g śmietany kremówki 30%
- wiórki kokosowe
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tartę, wyciskając po dwa rzędy ozdobnych rozetek wzdłuż dłuższych boków ciasta. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego,
Ale cudo! Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda po prostu genialnie!
OdpowiedzUsuń