czwartek, 17 września 2015

Sernik cytrynowy z borówkami


Coś dla tych co zdecydowanie wolą słodko-kwaśne smaki ;) Kwaskowaty sernik cytrynowy z dodatkiem lekko kwaśnych borówek amerykańskich, które w masie serowej pod wpływem temperatury pieczenia tworzą fantazyjne fioletowe ciapki. Do tego słodko-kwaśny frosting na bazie kremowego serka "cream cheese", masa świeżych borówek i ciasteczkowy spód. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty, a jej smak idealnie się skomponuje z cytryną i borówką :)


Spód
  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g masła
Herbatniki zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masą ciasteczkową  przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno.

Masa serowa
  • 550 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 300 g borówek amerykańskich
Twaróg zmielić lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Żółtka ubić z cukrem do gładkości (bez wyczuwalnych kryształków cukru), dodać skórkę i sok z cytryny oraz mąkę, zmiksować. Uzyskaną w ten sposób masę połączyć przy pomocy blendera ze zmielonym twarogiem, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, bez grudek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wtłoczyć przy pomocy szpatułki w masę serową. Na koniec dodać borówki, krótko wymieszać i całość wylać na herbatnikowy spód. 

Piec w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 160ºC przez 1 godzinę lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Dopiero kiedy sernik będzie dobrze schłodzony zdjąć obręcz tortownicy. 

Cytrynowy frosting
  • 125 g naturalnego serka kanapkowego "cream cheese"
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g borówek amerykańskich
Serek rozmieszać/utrzeć w garnuszku z sokiem z cytryny oraz z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy frosting rozprowadzić po wierzchu schłodzonego sernika. Na górze ciasta ułożyć świeże borówki.

Smacznego,
PODPIS

5 komentarzy: