Popularny, włoski deser tiramisu w zaskakującej formie. Puszyste babeczki o lekko kawowym, ale nie dominującym smaku, udekorowane bitą śmietaną oraz opruszone kakao. Z dodatkiem likieru Amaretto niepowtarzalne i po prostu przepyszne!
Składniki na 24 babeczki
- 220 g masła
- 220 g jasnego brązowego cukru
- 220 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto
W misie miksera utrzeć masło, na
puszystą i jasną masę. Dodawać do niej stopniowo cukier i dalej ucierać. Następnie po kolei wbijać jajka, jedno
po drugim, cały czas miksując, aż do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Potem wsypać kawę i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem. Do masy maślanej dodać suche składniki (uprzednio przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao), likier i wymieszać szpatułką. Wszystkie wykorzystywane w przepisie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami (o dolnej średnicy 5 cm), wypełnić je do 3/4 wysokości ciastem oraz wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
.
.
Krem śmietankowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę
rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody, kremówkę ubić na pół - sztywno, dodać
cukier puder i żelatynę ciągle mieszając. Babeczki ozdobić kremem śmietankowym,
wyciskając go z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam tylki nr. 103 , ale może to być dowolna końcówka - wszystko zależy od was jak ozdobicie babeczki) i oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz