Ciasto to można wykonać jako klasyczny tort, jak i jako rodzaj jabłecznika. W zależności od własnej inwencji twórczej można mu nadać wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd. Torcik jest bardzo leciutki i delikatny w smaku, a cynamonowa bita śmietana wprost rozpływa się w ustach.
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm)
- 3 jajka
- 60 g mąki krupczatki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Białka
oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z sokiem z cytryny oraz
szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka, nadal ubijają do rozpuszczenia się
cukru. Mąkę ziemniaczaną i krupczatkę wymieszać ze sobą, wsypać do
ubitych jajek i krótko wymieszać do chwili połączenia się wszystkich
składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować
boków) i wylać na nie masę biszkoptową. Piec w piekarniku nagrzanym do
170ºC przez 20 minut . Upieczony biszkopt ostudzić w formie, odciąć od
brzegów formy i wyjąć.
Prażone jabłka
- 5 średnich i twardych jabłek
- 8 łyżek cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 250 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Jabłka
umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier oraz
sok z cytryny i mieszając prażyć na wolnym ogniu do momentu aż jabłka
zmiękną. Budyń rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do jabłek cały czas
mieszając i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Cynamonowa bita śmietana
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Żelatynę
rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody, kremówkę ubić na pół - sztywno, dodać
cukier puder i żelatynę ciągle mieszając. Następnie ubić na sztywno, a
pod koniec ubijania dodać cynamon.
.
.
Na zimny biszkopt (z zapiętą
obręczą!) wyłożyć ciepłe jabłka, ostudzić. Na zimne jabłka wyłożyć całą
bitą śmietanę cynamonową, wyrównać, schłodzić. Wierzch można udekorować
dowolnymi wzorkami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady (4 kostki powinny
starczyć) . Torcik przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z stąd: Jabłkowa fantazja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz