piątek, 13 kwietnia 2012

Torcik jabłkowa fantazja


Ciasto to można wykonać jako klasyczny tort, jak i jako rodzaj jabłecznika. W zależności od własnej inwencji twórczej można mu nadać  wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd. Torcik jest bardzo leciutki i delikatny w smaku, a cynamonowa bita śmietana wprost rozpływa się w ustach.


Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm)
  • 3 jajka
  • 60 g mąki krupczatki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka, nadal ubijają do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną i krupczatkę wymieszać ze sobą, wsypać do ubitych jajek i krótko wymieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować boków) i wylać na nie masę biszkoptową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 20 minut . Upieczony biszkopt ostudzić w formie, odciąć od brzegów formy i wyjąć.

Prażone jabłka
  • 5 średnich i twardych jabłek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier oraz sok z cytryny i mieszając prażyć na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Budyń rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do jabłek cały czas mieszając i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Cynamonowa bita śmietana
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody, kremówkę ubić na pół - sztywno, dodać cukier puder i żelatynę ciągle mieszając. Następnie ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cynamon.
.
Na zimny biszkopt (z zapiętą obręczą!) wyłożyć ciepłe jabłka, ostudzić. Na zimne jabłka wyłożyć całą bitą śmietanę cynamonową, wyrównać, schłodzić. Wierzch można udekorować dowolnymi wzorkami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady (4 kostki powinny starczyć) . Torcik przechowywać w lodówce.

Życzę smacznego,



Przepis pochodzi z stąd: Jabłkowa fantazja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz