wtorek, 10 kwietnia 2012

Kruche rogaliki z makiem


Na te rogaliki na prawdę warto było się skusić. Są po prostu przepyszne, kruchutkie i faktycznie wszystkim smakują (znikły w zastraszająco szybkim tempie!). Potwierdziły się więc w stu procentach słowa Doroty, z której to bloga pochodzi ten przepis.


Składniki na ciasto
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Z powyższych składników zagnieść  ciasto, zawinąć je w woreczek by nie wysychało, a następnie włożyć do lodówki i porządnie schłodzić przez 2 - 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (w razie potrzeby można podsypać mąką) na grubość około 2 mm. Z tak rozwałkowanego ciasto wykroić pasy o szerokości około 10 cm, a następnie z każdego z nich wyciąć trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Z przepisu otrzymamy około 60 rogalików.

Masa makowa
  • 150 g maku
  • 60 g cukru
  • pół łyżki miodu
  • bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa (według uznania)
  • ekstrakt migdałowy do smaku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki miękkiej margaryny lub masła

Mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą (w ilości potrzebnej do jej wchłonięcia przez mak),  na drugi dzień odcedzić ewentualną wodę i zmielić dwukrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Ewentualnie jeśli nie mamy zbyt dużo czasu można użyć masy makowej z puszki i po prostu dodać do niej trochę bakali.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować i posypać skórką pomarańczową lub zmielonymi migdałami.

Smacznego,




2 komentarze:

  1. Mmmm... Narobiłaś mi smaku :)
    Cóż to za interesujące urządzenie na ostatnim zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę bo taki był poniekąd cel tego wpisu ;) A jedyne urządzenie jakie jest na ostatnim zdjęciu, w tle po prawej koło cytryny to zwykły ręczny wyciskacz do cytrusów, na którym wyciskałam sok z cytryny do zrobienia lukru.

      Usuń