wtorek, 2 lipca 2013

Domowy cukier waniliowy


Cukier waniliowy to przede wszystkim składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. W bardzo łatwy sposób można go sporządzić w warunkach domowych – wystarczy zmieszać mielony cukier z laskami oraz ziarenkami wanilii i pozostawić przez kilka tygodni, aby aromat wanilii połączył i "przegryzł się" z cukrem.

 

Zamiar zrobienia domowego cukru waniliowego chodził mi po głowie od dawna, nawet kupiłam już jakiś czas temu laski wanilii...  ale ostatecznie do działania zmotywowała mnie Pasiakowa i jej "Pysznie zilustrowane przepisy". W końcu mi go nie zabraknie :D A jest doskonały do wszystkiego: ciast, ciasteczek, deserów, naleśników, a nawet i do kawy! Fakt, faktem laska wanilii do najtańszych niestety nie należy, ale sami się przekonacie, że jest bardzo wydajna, a taki domowy cukier jest o niebo lepszy od kupnego i znacznie intensywniejszy. Mi z podanych poniżej proporcji wyszedł całkiem spory i pokaźny słoik ;)


Składniki
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika (np. szklanego słoiczka). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem i dokładnie zeskrobać ziarenka ze środka, a następnie wymieszać z cukrem (jeśli nasze ziarenka są wilgotne polecam wymieszać je najpierw z 1-2 łyżeczkami cukru, a następnie stopniowo dosypywać cukier i mieszać, aż do zapełnienia słoiczka). Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 lub 3 części i także wrzucić ją do słoiczka (zakopać w cukrze), aby jeszcze bardziej zintensyfikować nasz cukier. Pojemnik zamknąć i wstrząsnąć. Cukier jest od razu gotowy do użytku, jednak najlepszy jest po ok. 1-2 tygodniach.

Smacznego ;)



1 komentarz:

  1. Domowy ekstrakt z wanilii już mam :)
    Teraz kolej na prawdziwy cukier waniliowy! :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń