niedziela, 24 listopada 2013

Cynamonowe ciasto warstwowe


Podczas pieczenia w całym domu pachnie cynamonem - kocham ten zapach! Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką. Szybkie, proste i przepyszne! Przepis na nie znalazłam na blogu Blue Spoon, u mnie z małą modyfikacją w postaci mleka zamiast śmietany 30% bo po prostu jej nie miałam. A jak ktoś nie lubi cynamonu, to śmiało i z powodzeniem może zastąpić go kakao ;)


Składniki (keksówka 8 cm x 27 cm)
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 90 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 małych jajek 
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 25 g zmielonego cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jogurt, mleko i cukier waniliowy, zmiksować. Następnie dodawać pojedynczo jajka, nadal miksując. Na sam koniec wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnej miseczce wymieszać cynamon z brązowym cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wylać 1/3 przygotowanego ciasta, posypać połową cukru z cynamonem, przykryć 1/3 ciasta, posypać resztą cynamonowej mieszanki i wierzch przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Piec w 180C przez około 60 minut, aż do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić.

Smacznego, 
PODPIS

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! Jestem cynamonowym nałogowcem, więc na pewno zrobię swoją wersję u siebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja! Bo też uwielbiam cynamon i upiekłabym wszystko co ma go w recepturze ;)

      Usuń
  2. Ja cynamon uwielbiam, ten zapach rozchodzący się po domu w czasie pieczenia... Oj, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm cynamon jest pycha! z pewnością je wypróbuję, idealne na mroźne dni

    OdpowiedzUsuń