czwartek, 5 grudnia 2013

Drożdżowe Mikołaje z budyniem


Już jutro 6 grudnia, a więc Mikołajki :) Na blogu św. Mikołaj zawitał troszkę wcześniej i to w jakże słodkiej odsłonie... bo z budyniowym nadzieniem i lukrowanym wąsem! Taki drożdżowy Mikołaj to doskonały pomysł na mikołajkowe drugie śniadanie lub podwieczorek ;) Przepis lekko zmodyfikowany, zaczerpnięty z tej strony.


Składniki (na 5 drożdżówek)
  • 300g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 35 g domowego cukru waniliowego
  • 55 ml ciepłego mleka
  • 110 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 15 g masła
  • 5 g soli
Sól rozpuścić w wodzie. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę, drożdże (ze świeżych zrobić rozczyn) i cukier wymieszać w misce, dodać jajko, mleko z masłem i wodę z solą. Ugniatać aż do otrzymania miękkiego ciasta. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować budyń.

Budyń
  • 1/2 opakowania (20 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 175 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
Budyń rozrobić w 50 ml zimnego mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i mieszając zagotować całość. Wystudzić.

Dodatkowo
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • żurawina suszona lub rodzynki do dekoracji
Po upływie 1,5 godziny ciasto delikatnie wymiesić i odstawić. Po upływie 2 godzin ciasto krótko wyrobić na stolnicy i podzielić na sześć kęsów po około 90-95 g. Pięć z nich rozpłaszczyć/rozwałkować na krążki i na każdy nałożyć po łyżce budyniu, zalepić i uformować bułeczki w kształt łezki. Z ostatniego kęsa ciasta oderwać 25g  i uformować nosy oraz pompony, resztę rozwałkować i powycinać nożem brody, wąsy i czapki. Wszystkie te elementy "przykleić" do bułeczki za pomocą wody. Z żurawiny lub rodzynek zrobić oczy. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20-25 minut. Wystudzić. Mikołaje można jeszcze dodatkowo polukrować - ja zrobiłam im lukrowane wąsy ;) 

Lukier
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Cukier puder rozetrzeć z 1 łyżeczkami soku z cytryny do gładkości.
 
Smacznego,
PODPIS

6 komentarzy:

  1. Ale świetne ! Znalazłby się 1 dla mnie , hihi ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wszystkie już schrupane...

      Usuń
  2. Jejku, jakie to sympatyczne :) Aż miło popatrzeć, a co dopiero zjeść!

    OdpowiedzUsuń