czwartek, 6 marca 2014

Senik mandarynkowy

                                                               

Pyszny i rozpływający się w ustach sernik mandarynkowy wniesie odrobinę słonecznej aury i pozytywnej, letniej energii w te wciąż szaro-bure dni... Bo ani to zima, ani wiosna za oknem! 

Sernik jest zdecydowanie bardzo kremowy i rześki, z dużą ilością soczystych, słodkich mandarynek i odrobiną gorzkawej skórki mandarynkowej (dla zrównoważenia słodkości). Całość oczywiście na czekoladowym, kruchym spodzie z ciasteczek, a jako dopełnienie tej energetycznej kompozycji - polewa z białej czekolady :) Mniam! Inspiracja do stworzenia sernika zaczerpnięta z KUCHARNII.


Składniki (tortownica o ø 24 cm)
  • 340 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 100 g masła
  • 825 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 puszka mandarynek (312 g netto)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka ze świeżej mandarynki
Ciasteczka zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masą ciasteczkową  przenieść do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wygnieść nią dno oraz boki formy.

Twaróg zmielić dwukrotnie i za pomocą miksera (na najwolniejszych obrotach) połączyć go z serkiem mascarpone. Następnie dodawać stopniowo cukier puder, żółtka, zalewę, w której były mandarynki oraz sok z cytryny, cały czas miksując. 

Z puszki odłożyć około 12-16 mandarynek do dekoracji, resztę pokroić w drobne kawałeczki. Świeżą mandarynkę wyszorować szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Z wewnętrznej strony skórki usunąć za pomocą noża albedo (biała warstwa), a następnie pokroić skórkę w drobne, cienkie paseczki i wmieszać w masę serową wraz z kawałeczkami mandarynek za pomocą miksera. 

Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzać do 170C, na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą, a tuż nad nim na kratce ustawić tortownicę z sernikiem. Sernik piec przez 50 minut, kiedy to na wierzchu utworzy się skórka, a środek pod wpływem dotyku będzie się leciutko trząsł i wydawał jakby jeszcze płynny.

Przez pierwsze pól godziny po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie go z niego wyjąć, całkowicie wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano udekorować polewą z białej czekolady i odłożonymi wcześniej mandarynkami z puszki.

Polewa z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml mleka
  • 15 g masła
Czekoladę wraz z mlekiem i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na rondlu z wrzącą wodą). Od czasu do czasu wymieszać, aby uzyskać jednolitą całość bez grudek, a następnie gorącą polewę wylać na wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

5 komentarzy:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy. Szczegóły na: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/03/07/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, już jestem Twoją fanką:)Zostaję na dłużej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Promień słoneczny -to bajka sernikowa

    OdpowiedzUsuń