wtorek, 25 marca 2014

Sernik brzoskwiniowy na zimno (a'la Zila cake)


Na blogu znowu zrobiło się energetycznie pomarańczowo :) Tak się jakoś złożyło, że w ostatnich przepisach króluje właśnie ten kolor (efekt zupełnie niezamierzony). Były już mandarynki, klementynki, pomarańcze, a teraz przyszedł czas na... Brzoskwinie! A jak brzoskwinie to i sernik :) Przepyszny i leciutki sernik na zimno. Taki deser na przywołanie wiosny. Bo za oknem zrobiło się deszczowo i słońce gdzieś uciekło... Niech jak najszybciej do Nas wraca! 

Niby zupełnie zwykły sernik na zimno, ale... w jakże bardzo zaskakującej odsłonie! - wymagającej cierpliwości, czasu i sporego nakładu pracy, ale myślę, że efekt końcowy jest tego wart ;) Pewna forma (Zila Cake Moulds) tak bardzo mnie zauroczyła, że postanowiłam zrobić własną "prowizorkę" :D Z tekturki, brystolu, folii spożywczej i papieru do pieczenia... Nie nadaje się ona oczywiście do wstawienia do piekarnika, ale jak najbardziej poradziła sobie z sernikiem na zimno ;) I z tego co widzę to przy odrobinie ostrożności da radę jeszcze nie jednemu :)


Biszkopt (tortownica Ø 24 cm)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę. Na koniec wlać ocet i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz nadal na najwolniejszych obrotach. 

Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku). Wystudzić i wyjąć z tortownicy.
.
Masa serowa
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 25 g żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Następnie dodawać stopniowo po łyżce serka homogenizowanego, cały czas miksując. Na samym końcu dodać lekko przestudzoną, dobrze rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach miksera.

W tortownicy, w której był pieczony biszkopt zapiany teraz prowizoryczną wkładkę wykonaną z tektury, brystolu, folii spożywczej i papieru do pieczenia, która w rezultacie pozwoli na otrzymanie w masie serowej "baseników" na mus owocowy. Następnie do tortownicy należy wyłożyć całą masę serową, rozprowadzić ją dokładnie między wystającymi trójkącikami za pomocą łyżki, kilkakrotnie uderzyć całą tortownicą o płaską powierzchnię, aby masa się uleżała (by nie było w niej pustych przestrzeni) i przykryć wierzch upieczonym wcześniej biszkoptem. Całość włożyć do lodówki, aby masa serowa dobrze stężała (ja swój sernik zostawiłam w lodówce na całą noc).


Na następny dzień wyjąć sernik z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy, na wierzch przyłożyć duży talerz lub paterę i obrócić ciasto do góry nogami (a właściwie to "postawić na nogi", bo tak na prawdę to w tortownicy cały czas było "do góry nogami"). Teraz już z właściwego wierzchu ciasta zdjąć dno tortownicy, po kolei odwijać i wyciągać z folii spożywczej nasze trójkąty, a następnie folię z baseników. Potem zdjąć z wierzchu tekturowe koło z trójkątnymi otworami, delikatnie odkleić od sernika papier do pieczenia i gotowe.



Oczywiście jeśli ktoś posiada oryginalną formę Zila nie musi się bawić w prowizorkę ;) A dla tych, którzy jej nie mają proponuję zrobić własną tekturową wkładkę (tak jak ja) lub jeśli nie macie ochoty na papierowe wycinanki, zawsze można najpierw wylać masę serową do tortownicy, przyłożyć biszkoptem i dopiero, kiedy masa się siądzie wycinać w niej trójkątne baseniki za pomocą noża, a potem wybrać je łyżeczką. Z tym, że osobiście uważam ten sposób za zdecydowanie bardziej trudniejszy, pracochłonny i wymagający więcej dokładności i staranności (zwłaszcza w przypadku 12 baseników) niż papierowa wkładka, która jak dobrze pójdzie może być wykorzystana ponownie :)
.
Purée brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (460 g) - w sezonie oczywiście warto zastąpić świeżymi brzoskwiniami
  • 10 g żelatyny rozpuszczone w 40 ml gorącej wody 
Do szklanki odlać syrop z brzoskwiń. Z puszki wybrać i odłożyć na później 3 najmniejsze połówki brzoskwiń do dekoracji. 

Resztę przełożyć do rondelka, dodać dwie łyżki syropu z brzoskwiń i zmiksować na purée za pomocą blendera. Lekko przestudzoną, dobrze rozpuszczoną żelatynę wlewać cienkim strumieniem, cały czas mieszając przy tym purée łyżką. Tak przygotowanym purée wypełnić baseniki po same brzegi. 

Na wierzchu sernika dla ułatwienia późniejszego podziału ciasta na kawałki zaznaczyć za pomocą noża lekko linie cięcia. Całość wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby purée się lekko ścięło (purée o zbyt płynnej konsystencji może zniszczyć serowe ścianki po wykrojeniu kawałka ciasta). W tym czasie można przygotować dekoracje.

.
Dekoracje
  • 30-50 g gorzkiej czekolady (w zależności jak duże trójkąty chcemy uzyskać)
  • 3 małe połówki brzoskwini z puszki
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • wiórki lub posypka czekoladowa 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną wylać na kawałek papieru do pieczenia i rozsmarować na równą warstwą. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie jeszcze wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego noża wyciąć w niej 12 trójkątów, które posłużą do całkowitego lub tylko częściowego przykrycia baseników z purée owocowym.  
.
Aby czekolada porządnie zastygła, wycięte trójkąty wstawić na chwilę do lodówki (bądź na krócej do zamrażarki). Następnie delikatnie odklejać je od papieru i układać na cieście.
.
Każdą z połówek brzoskwini pokroić na cztery półksiężyce i ułożyć na wierzchu ciasta.
.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować wierzch sernika. Dodatkowo można go jeszcze oprószyć wiórkami bądź posypką czekoladową.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

51 komentarzy:

  1. Piękne ciasta wychodzą spod Twojej ręki, a sernik to moje ulubione ciasto...Jestem pod wielkim wrażeniem i wielkie ukłony z mojej strony w Twoim kierunku przesyłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny sernik, gratuluję!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczny sernik z bogatym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłęd to zbyt małe słowo. Ten sernik zniszczył system. Rewelacja. Wygląd, estetyka, podanie. Możliwość kombinacji nadzienia, dzięki basenikom, wręcz nieograniczona. Czapki z głów! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, nie mogę się napatrzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie!: ) Smak musi być niesamowity; )

    OdpowiedzUsuń
  7. genialny! gratuluję wygranej w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie niesamowity ! Muszę kiedyś wypróbować. Podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki piękny ;) ale chyba nie miałabym cierpliwości do stworzenia tych foremek ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że te trójkątne foremki były najgorsze do zrobienia bo nie chciały się sklejać (klej biurowy za wolo sechł)... Ale jakoś sobie z tym poradziłam - pospinałam je dodatkowo spinaczami biurowymi na czas wiązania kleju i jakoś poszło ;)

      Usuń
  10. pokazuję ten sernik wszystkim domownikom i każdy jest zachwycony:) muszę koniecznie spróbować go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Jak zrobisz to koniecznie pochwal się efektem końcowym ;)

      Usuń
  11. a widziałaś gdzies oprócz podanego linku taką formę do pieczenia ?? :) geeeeeenialne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz strony producenta to tylko na eBayu.

      Usuń
    2. a przy obracaniu formy biszkopt nie zostaje u góry?

      Usuń
    3. Yyy... trochu nie rozumiem pytania. Na samym początku ciasto robimy tak jakby "do góry nogami" tzn. najpierw wylewamy do tortownicy masę serową, a potem kładziemy na nią biszkopt. Kiedy całość zwiążę do biszkoptu przykładamy talerz/ paterę i odwracamy całość przez co uzyskujemy normalne ciasto - biszkopt na talerzu, a na biszkopcie masa serowa ;) Chyba o to chodziło, tak?

      Usuń
  12. A mogłabyś podać wymiary tych trójkącików ?
    bo chcę je zrobić a nie wiem kompletnie jak się za nie zabrać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość będzie przede wszystkim zależeć od tortownicy dla jakiej chcesz zrobić wkładkę. Ja robiłam dla tortownicy o średnicy 24 cm. Jak tylko ją znajdę i będę mieć chwilkę czasu to zmierzę dokładnie i dam znać co i jak ;)

      Usuń
    2. Jestem również zachwycona przepisem i gdyby nie to że dziś święta będziłabym już do sklepu po produkty i brała się do pracy. Podziwiam pania za pomysłowość i ciesze sie ze pochwaliła się pani tym wspaniałym przepisem. Moja mama ma niedługo imieniny będzie nim zachwycona gdy jej zrobię. Pozdrawiam goraco.

      Usuń
    3. ja również czekam na wymiary trójkącików . Ciasto wygląda cudownie ...

      Usuń
    4. Na fb w albumie DIY znajduje się już krótka instrukcja wraz z wymiarami ;)

      Usuń
  13. Gratuluję wygranej! Sernik obledny! Mam pytanie co do mąki na biszkopt tylko 3lyzki czy to błąd? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) A co do mąki to nie jest to błąd, mają być tylko 3 łyżki mąki.

      Usuń
  14. a mogłabym prosić o króciutką instrukcję jak wykonać taką formę z trójkącikami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na fb w albumie DIY znajduje się już krótka instrukcja wraz z wymiarami ;)

      Usuń
  15. Nie lubię serników niemal w każdej postaci, ale ten kusi niesamowicie zarówno wyglądem, jak i samym przepisem. Oj spróbuję na pewno!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja również poproszę o wymiary trójkącików :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a można zrobić ten muss z innych owoców ?

    OdpowiedzUsuń
  18. I co z tymi wymiarami trójkątów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą dziś, bo właśnie odzyskałam internet ;)

      Usuń
    2. Na fb w albumie DIY znajduje się już krótka instrukcja wraz z wymiarami ;)

      Usuń
  19. Witam,
    bardzo dziękuję za inspirację, wykonanie było dość pracochłonne ale opłacało się. Zrobiłam to ciasto na pierwszą wizytę mojej przyszłej teściowej u moich rodziców i wszyscy byli nim zachwyceni.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo chętnie odkupiła bym formę na mus brzoskwiniowy bo nie mam zdolności ani cierpliwości na zrobienie jej samej:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę się pochwalić iż wykonałam to piękne i pyszne ciasto.
    Było przy tym bardzo dużo roboty, bawiłam się z tym prawie 3 dni (rozłożone na raty).
    Natomiast jeżeli ktoś posiada chodź troszkę cierpliwości jak ja jest wstanie to wykonać.
    Co do Purée brzoskwiniowe to trzeba uważać żeby nie było zbyt płynne, bo poszerza boki ciasta, dlatego też lepiej jest jeszcze ścisnąć ciasto obręczą z tortownicy i dopiero napełniać baseniki, u mnie było to zapomnienie i ciasto zaczęło się rozjeżdżać, w porę założyłam obręcz.
    Gorąco polecam !!!
    Z poważaniem Agata

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam:) świetne ciacho!!! zabierałam się do niego przez 3 tygodnie i w tym czasie robiłam formę a'la zila....powiem, że jest to baaardzo czasochłonne, ale nie mogłam się poddać i w końcu nadszedł ten wiekopomny dzień w którym sernik stoi już w lodówce i czeka na zastygnięcie :) a jutro tylko owoce i gotowe:)
    Ponieważ nie mam za dużo brzoskwiń to zrobię z musem truskawkowym i tak na zmianę: raz brzoskwinie, raz truskawy :) mam nadzieję, że pójdzie bez problemu :)

    Nigdzie na żadnym blogu nie znalazłam w jednym miejscu tyle tak świetnych przepisów.....a następnym ciastem, które zrobię będzie Odrywane Ciasto Cynamonowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak: efekt końcowy wynagradza to żmudne wycinanie, składanie i sklejanie ;) Truskawki również świetnie się nadadzą, wyjdzie przy tym fajna kolorystycznie przekładanka no i sernik 2w1 :D

      Usuń
  23. Kiedy przez pół nocy robiłam papierową foremkę na ciasto, domownicy patrzyli na mnie z powątpiewaniem. Kiedy zobaczyli gotowy sernik w ich oczach widziałam zdumienie i zachwyt. W smaku równie świetny jak w wyglądzie. Gratuluję kreatywności i czekam na więcej takich konstrukcyjnych wyzwań :)

    OdpowiedzUsuń
  24. W przepisie jest napisane "waniliowy serek homogenizowany". Może być "Danio"????? :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeśli smak robi takie samo wrażenie -jak wygląd - to trzeba marzyć we śnie i na jawie -o takim serniku-Idealnie perfekcyjne wykonanie -Stworzone cuda-w rękach wróżki

    OdpowiedzUsuń
  26. Precyzja perfekcja- za którą należy doceniać –wyróżniać
    misterna koronkowa praca-To jeszcze za mało-To coś –
    Wyjątkowego ,niepowtarzalnego
    opis wykonania i samo wykonanie
    to czar i magia-

    OdpowiedzUsuń
  27. Formę już zrobiłam, niedlugo będzie reszta ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam czy mogę użyć śmietanki 30% zamiast 36%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ;) Proszę tylko pamiętać żeby śmietanka była mocno schłodzona, aby się ubiła na sztywno.

      Usuń