poniedziałek, 23 grudnia 2013

Czekoladowe babeczki na oleju rzepakowym z kremem wiśniowym


Babeczki na święta w zupełnie nie świątecznym wydaniu - mocno czekoladowe na ciemnym piwie z kremem wiśniowym. Jest moc! A właściwie małe bomby kaloryczne, no ale, żeby do końca nie było tak "nie zdrowo" i żeby można było je pałaszować z czystym sumieniem, to babeczki są z dodatkiem oleju rzepakowego ;) Bo jak wiadomo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego postanowiłam zastąpić nim masło, które w kuchni jest podobno nie zastąpione... Efektem jestem mile zaskoczona bo babeczki wyszły przepyszne! Także polecam ;)


Składniki (24 babeczki)
  • 400 g mąki pszennej 
  • 75 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera (cukier dodawać stopniowo), białka ubić na sztywną pianę. Olej rzepakowy, jogurt naturalny roztrzepać widelcem w osobnej misce, dodać piwo i wymieszać. Czekoladę posiekać w kawałki. Do miski z mąką dodać żółtka z cukrem, następnie olej z jogurtem i piwem, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, a na końcu delikatnie wtłoczyć do ciasta pianę z białek. 

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i napełniać je do ok. 3/4 wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagranym do 180C przez około 20 - 25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić.

Krem wiśniowy
  • 300 g serka mascarpone
  • 180 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 g żelatyny rozpuszczone w 30 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, uważając by nie powstały grudki. W malakserze na wolnych, pulsacyjnych obrotach połączyć serek mascarpone z dżemem wiśniowym i olejem rzepakowym, na końcu dodać żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Całość schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut, aby krem trochę zgęstniał.

Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Czekoladę wraz z olejem rzepakowym rozpuścić w kąpieli wodnej, otrzymamy w ten sposób polewę czekoladową na wierzch każdej z babeczek.

Dodatkowo
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • wiśnie do dekoracji

W każdej z babeczek wydrążyć dziurkę, do środka nałożyć 1-2 łyżeczki dżemu wiśniowego. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżce kremu wiśniowego, wygładzić nożem lub szpatułką cukierniczą. W stawić do lodówki na 30 minut, żeby krem całkowicie stężał. Po tym czasie wyjąć babeczki i polać je polewą czekoladową. Wierzch udekorować wisienką.
Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz