Babeczki na święta w zupełnie nie świątecznym wydaniu - mocno czekoladowe na ciemnym piwie z kremem wiśniowym. Jest moc! A właściwie małe bomby kaloryczne, no ale, żeby do końca nie było tak "nie zdrowo" i żeby można było je pałaszować z czystym sumieniem, to babeczki są z dodatkiem oleju rzepakowego ;) Bo jak wiadomo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego postanowiłam zastąpić nim masło, które w kuchni jest podobno nie zastąpione... Efektem jestem mile zaskoczona bo babeczki wyszły przepyszne! Także polecam ;)
Składniki (24 babeczki)
- 400 g mąki pszennej
- 75 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 200 ml ciemnego piwa
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 50 g domowego cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera (cukier dodawać stopniowo), białka ubić na sztywną pianę. Olej rzepakowy, jogurt naturalny roztrzepać widelcem w osobnej misce, dodać piwo i wymieszać. Czekoladę posiekać w kawałki. Do miski z mąką dodać żółtka z cukrem, następnie olej z jogurtem i piwem, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, a na końcu delikatnie wtłoczyć do ciasta pianę z białek.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i napełniać je do ok. 3/4 wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagranym do 180C przez około 20 - 25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić.
Krem wiśniowy
- 300 g serka mascarpone
- 180 g dżemu wiśniowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10 g żelatyny rozpuszczone w 30 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić we wrzątku,
uważając by nie powstały grudki. W malakserze na wolnych, pulsacyjnych obrotach połączyć serek mascarpone z dżemem wiśniowym i olejem rzepakowym, na końcu dodać żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Całość
schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut, aby krem trochę zgęstniał.
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Czekoladę wraz z olejem rzepakowym rozpuścić w kąpieli wodnej, otrzymamy w ten sposób polewę czekoladową na wierzch każdej z babeczek.
Dodatkowo
- 200 g dżemu wiśniowego
- wiśnie do dekoracji
W każdej z babeczek wydrążyć dziurkę, do środka nałożyć 1-2 łyżeczki dżemu wiśniowego. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżce kremu wiśniowego, wygładzić nożem lub szpatułką cukierniczą. W stawić do lodówki na 30 minut, żeby krem całkowicie stężał. Po tym czasie wyjąć babeczki i polać je polewą czekoladową. Wierzch udekorować wisienką.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz