czwartek, 26 grudnia 2013

Drożdżowy wieniec z białym makiem i żurawiną


Zdecydowanie tegoroczny hit świąteczny! Aromatyczny i mięciutki wieniec drożdżowy, najlepszy jeszcze na ciepło. Po brzegi wypełniony masą z białego maku z dużą ilością żurawiny, a do tego orzechy i lukier pomarańczowy. Gorąco polecam!


Składniki na ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 220 ml mleka
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych 
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże skórkę z cytryny i wymieszać (z drożdży świeżych zrobić zaczyn - drożdże, łyżka mąki, łyżka cukru i 1/2 szklanki letniego mleka - odstawić w ciepłe miejsce  i odczekać około 20 minut, aż zacznie "pracować"). Jedno jajko i żółtko utrzeć z cukrem na biało (drugie białko zostawić do posmarowania wieńca po wierzchu). Masło roztopić w osolonym mleku w garnuszku na małym ogniu. Do miski z mąką dodać jajka z cukrem, wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć lekko wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę czasu, aż do podwojenia objętości.

Masa makowa
  • 500 g suchego białego maku
  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 50 g posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki stopionego masła
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy (według uznania)
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20-30 minut, następnie na lnianej ściereczce odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Trzykrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku w maszynce do mięsa.

Do przemielonego maku dodać następujące składniki: roztopione masło z cukrem i miodem, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy, 3 żółtka i aromat migdałowy, całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki delikatnie wtłoczyć do masy.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm.  Na wierzchu rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Rulon z ciasta przenieść na papier do pieczenia, uformować wieniec i zlepić oba końce razem. Następnie ponacinać go promieniście i lekko rozchylić powstałe "plastry",  układając je pod skosem Papier z wieńcem przesunąć na blaszkę i posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C  przez około 35-45 minut. Jeszcze ciepły można polukrować.
.
Lukier pomarańczowy
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z pomarańczy do gładkości. Po wierzchu posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz