Zdecydowanie tegoroczny hit świąteczny! Aromatyczny i mięciutki wieniec drożdżowy, najlepszy jeszcze na ciepło. Po brzegi wypełniony masą z białego maku z dużą ilością żurawiny, a do tego orzechy i lukier pomarańczowy. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła
- 220 ml mleka
- 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- skórka otarta z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże skórkę z cytryny i wymieszać (z drożdży świeżych zrobić zaczyn - drożdże, łyżka mąki, łyżka cukru i 1/2 szklanki letniego mleka - odstawić w ciepłe miejsce i odczekać około 20 minut, aż zacznie "pracować"). Jedno jajko i żółtko utrzeć z cukrem na biało (drugie białko zostawić do posmarowania wieńca po wierzchu). Masło roztopić w osolonym mleku w garnuszku na małym ogniu. Do miski z mąką dodać jajka z cukrem, wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć lekko wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę czasu, aż do podwojenia objętości.
Masa makowa
- 500 g suchego białego maku
- 150 g jasnego brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- 50 g posiekanych prażonych orzechów włoskich
- 1-2 łyżki stopionego masła
- 3 jajka
- aromat migdałowy (według uznania)
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20-30 minut, następnie na lnianej ściereczce odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Trzykrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku w maszynce do
mięsa.
Do przemielonego maku dodać następujące składniki: roztopione masło z cukrem i miodem, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy, 3 żółtka i aromat migdałowy, całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki delikatnie wtłoczyć do masy.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm. Na wierzchu rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon wzdłuż krótszego
boku. Rulon z ciasta przenieść na papier do pieczenia, uformować wieniec i zlepić oba końce razem. Następnie ponacinać go promieniście i lekko rozchylić powstałe "plastry", układając je pod skosem Papier z wieńcem przesunąć na blaszkę i posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35-45 minut. Jeszcze ciepły można polukrować.
.
.
Lukier pomarańczowy
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z pomarańczy do gładkości. Po wierzchu posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz