czwartek, 4 czerwca 2015

Mrożona herbata z przyprawami i mlekiem (Ice Chai Tea Latte/Iced Masala Chai)


Masala Chai (Chai Tea) to najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w kawiarniach świata zachodniego, aromatyczna indyjska herbata o charakterystycznym lekko ostrym smaku, który zawdzięcza sporemu dodatkowi przypraw korzennych. I chociaż nie istnieje jedna precyzyjna receptura, to bazę napoju stanowią: czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą licznie dodawane aromatyczne przyprawy (kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne), cukier lub miód (poprzez dodanie, którego uzyskiwana jest słodycz) oraz mleko. W wersji mrożonej (z dodatkiem kostek lodu) to fantastyczny napój na nadchodzące i upalne letnie dni!

Podsumowując - esencja herbaciana z przyprawami, do tego lód i mleko – słodkie, pyszne i zaskakująco orzeźwiające. Idealne zarówno dla dorosłych, jak i dzieci ;)


Składniki na Chai Tea (do sporządzenia około 6 mrożonych herbat)
  • 4 szklanek wody 
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 laski cynamonu
  • 8 całych goździków
  • 10 ziaren kardamonu
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 strąk wanilii (bez ziarenek ze środka)
  • 4 torebki czarnej herbaty
Wszystkie składniki (z wyjątkiem torebek z herbatą) umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (bez przykrycia). Następnie zdjąć rondel z palnika, dodać torebki herbaty i zaparzyć ją przez 5-10 minut. Gotową esencję herbacianą przecedzić przez drobne sitko, wystudzić i przelać do szklanego słoja. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

By przygotować jedną szklankę napoju należy wrzucić do szklanki lód (6 kostek), dodać 6 łyżek (1/3 szklanki) esencji herbacianej i całość dopełnić zimnym mlekiem.
Smacznego,
PODPIS

6 komentarzy:

  1. wygląda pięknie, ciekawe jaki ma smak. Nigdy takiej mrożonej herbaty nie piłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak tak w przybliżeniu to słodko-mleczny, z przypraw najbardziej wyczuwalny jak dla mnie jest cynamon, no i herbatę oczywiście też czuć ;)

      Usuń
  2. Wydaje się być na prawdę przepyszne! A dla mnie - fanki herbatki w szczególności. Wypróbuje na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie próbowałam... muszę wreszcie kupić albo zrobić, bo czuję, że coś mnie omija... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zimno jeszcze nie próbowałam - czas nadrobić. Na ciepło - nie lubię. Nie potrafię się przekonać do połączenia herbaty z mlekiem, choć co jakiś czas dzielnie próbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kilka razy próbowałam zwykłej bawarki i jej 'nie trawię', ale ta wersja na zimno i z przyprawami korzennymi naprawdę mi zasmakowała ;)

      Usuń