Sernik idealny, z pierwszymi tegorocznymi słodko-kwaśnymi czereśniami, z lekką waniliową nutą i dodatkiem migdałowych płatkami. Na słodkim owsianym spodzie, którego w stosunku do masy serowej nie jest za dużo. Masa serowa jest dość zwarta, a dzięki dodatkowi serka śmietankowego lekko kremowa i idealnie słodka. Zdecydowanie polecam!
Owsiany spód (blacha 23 cm x 38 cm)
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
- 250 g otrębów owsianych
Masło i miód umieścić w rondelku, roztopić na wolnym ogniu. Otręby zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać łyżką lub zagnieść ręką i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze rozprowadzić po całej powierzchni, wyrównać i ugnieść.
Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 300 g śmietankowego serka kanapkowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z 1 cytryny
- 200-300 g czereśni (bez pestek)
- garść migdałów w płatkach
Wszystkie wymienione składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg zmielić lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać śmietankowy serek kanapkowy, cukier. skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na gładką masę blenderem. Kolejno wmiksować po jednym jajku, a następnie wmieszać przy pomocy szpatułki mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną masę wylać na owsiany spód. Na wierzchu ułożyć owoce i płatki migdałów.
Piec w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 150ºC przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Twaróg zmielić lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać śmietankowy serek kanapkowy, cukier. skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na gładką masę blenderem. Kolejno wmiksować po jednym jajku, a następnie wmieszać przy pomocy szpatułki mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną masę wylać na owsiany spód. Na wierzchu ułożyć owoce i płatki migdałów.
Piec w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 150ºC przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego,
Uwielbiam czereśnie, koniecznie będę musiała takiego sernika spróbować :)
OdpowiedzUsuńWow, ale świetny pomysł na sernik! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością obłędny! :)
Uwielbiam czereśni i serniki, więc jak dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń