piątek, 17 lipca 2015

Śmietankowe serniczki z truskawkami


Lekki, orzeźwiający i szybki deser. Owsiany spód z pokruszonymi słonymi paluszkami, śmietankowa masa serkowa z dodatkiem słodkiej śmietanki kremówki oraz dużo soczystych, słodkich i mocno dojrzałych truskawek. A wszystko to można zamknąć w słoiku i wziąć ze sobą na spacer lub piknik ;)


Składniki (4 porcje)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 24 paluszki z solą
  • 150 g śmietankowego serka twarogowego/kanapkowego 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g truskawek
Płatki owsiane i połamane paluszki umieścić w misie malaksera, zmielić. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Śmietankowy serek twarogowy zmiksować przy pomocy miksera (końcówki do ubijania piany) z dobrze schłodzoną śmietaną kremówką (dodawać ją stopniowo), pod koniec dodając cukier waniliowy. 

Do każdego ze słoików (szklanek) nałożyć po dwie łyżki zmielonych płatków osianych ze słonymi paluszkami. Śmietankową masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać do słoików (szklanek). Następnie wsypać do nich po sporej garści truskawek i udekorować wierzch odrobiną serkowej masy oraz świeżą i dorodną truskawką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego,
PODPIS

5 komentarzy:

  1. Piękne te słoiczki :) Pyszny deserek

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim słoiczkiem w plecaku aż się chce spacerować :)
    Cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi intrygująco, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają preuroczo! :)
    Śliczne serniczki! :)

    OdpowiedzUsuń