Sezon truskawkowy w pełni! A jak wiadomo lato nie może się obejść bez ciasta z truskawkami :P Takiego po brzegi nafaszerowanego tymi soczystymi i słodkimi owocami. W tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z truskawkowa wersja amerykańskiej szarlotki, bo wykorzystane tu kruche ciasto to dokładnie to samo ciasto z przepisu na apple pie, które mnie wtedy tak mega pozytywnie zaskoczyło :D
Idealne jeszcze lekko ciepłe w środku, oprószone cukrem pudrem z kleksem jogurtu greckiego i dojrzałą truskawką na wierzchu ;)
Składniki na ciasto - pâte brisée (specjalna forma o ⌀ 20 cm i wysokości 5 cm)
- 350 g mąki pszennej
- 210 g miękkiego masła
- 120 ml bardzo zimnej wody (z kranu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę
masło, sól oraz wodę. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie
części (2/3 - spód i 1/3 - wierzch). Większą rozwałkować na
posypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica
formy, tak by po włożeniu ciasta do uprzednio wysmarowanej masłem i
wysypanej kaszką manną formy pokryło ono jej boki i lekko wystawało
ponad nią. Wystające znad formy skrawki ciasta oberwać. Formę wraz z drugą częścią ciasta
owiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki i zająć się przygotowaniem
nadzienia z truskawek.
Nadzienie truskawkowe
- 1 kg truskawek (bez szypułek)
- 1 banan
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru (lub mniej/więcej w zależności czy truskawki są słodkie/kwaśne)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 jajka
- 9 płaskich łyżek mąki pszennej
- 9 płaskich łyżek kaszy manny
Truskawki: 800 g pokroić na połówki i wymieszać z sokiem z połówki cytryny oraz z 6 łyżkami mąki pszennej i 6 łyżkami kaszy manny. Resztę owoców zmiksować z dojrzałym bananem, cukrem, sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny, ziarenkami wanilii, całymi jajkami oraz z 3 łyżkami mąki pszennej i 3 łyżkami kaszy manny.
Formę ze schłodzonym ciastem podpiec przez 10-15 minut w rozgrzanym do 200ºC piekarniku. Następnie wyłożyć na podpieczony i oprószony lekko kaszą manną spód połówki truskawek i zalać je truskawkowym miksem.
Drugą część ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać z niego przy pomocy foremki małe serduszka. Przykryć nimi wierzch ciasta, pozostawiając na środku "dziurę". Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 35-40 minut, aż do uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu ciasta. Od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, żeby całość dobrze związała.
Smacznego,
wow! prezentuje się zabójczo :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie ciasto! *.*