Powiem tyle: ciasteczka te wyglądały/pachniały na tyle zachęcająco, że na omyłkowe spróbowanie (nie wiedząc, że tym razem łasuchować będzie kto inny, a nie my...) skusił się człowiek! Żyje, nie umarł, ale to jednak nie jego smaki :D Docelowy adresat bardzo ZADOWOLONY! A poniższe zdjęcia degustacyjne mówią same za siebie :P
Składniki
- 200 g surowej wątróbki
- 70 g marchewki
- 1/4 szklanki oleju
- 1 małe jajko
- 2/3 szklanki mąki
Posiekaną wątróbkę i obraną marchewkę wrzucić na gotującą się wodę – ugotować. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia, dodać olej oraz jajko, całość zmiksować blenderem na papkę. Dodać mąkę (gdyby masa była zbyt gęsta można dolać wody lub oleju) i zarobić ciasto.
Gotowe wstawić do lodówki na około pół godziny. Wyjąć, rozwałkować i wycinać kształty foremkami lub po prostu pokroić na prostokąty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, wystudzić.
Smacznego dla czworonogów,
Jak ja bym chciała takie upiec dla mojej psy! Ale ten wybredziuch domowych łakoci nawet nie powącha...
OdpowiedzUsuńale super! spróbuję zrobić dla mojej charcicy :)
OdpowiedzUsuńJa robię z boczku wędzonego, wątróbki, mąki kukurydzianej i bulionu.
OdpowiedzUsuńOj czuję, że jutro nie będzie łakoci dla człowieków ;) za to czworonożny może być bardzo zadowolony :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
Pozdrowionka :)
Ale cudne zdjęcia! Piekłam ostatnio ciasteczka dla psa moich przyjaciół ale z masłem orzechowym i marchewką. Zniknęły szybciej niż ludzkie :) Gdybyś miała ochotę na odwiedzenie mojego bloga to zapraszam :) Mam też mały konkurs kulinarny przygotowany... http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/konkurs-z-piatnica-do-wygrania.html
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Moje sunie wariowały za tymi ciasteczkami.
Przepis zamieściłam u siebie (z podaniem źródła oczywiście). Znalazłam też zastosowanie dla bulionu, który uzyskuje się przy przygotowywaniu tych ciastczek.Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam http://fit-appetit.blogspot.com/2015/08/ciasteczka-dla-psow-foto-z-degustacji.html
Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)