sobota, 22 sierpnia 2015

Ciastka 'Choc Ripple' i australijski 'Chocolate Ripple Cake'

a
'Chocolate Ripple' to czekoladowe ciastka produkowane w Australii przez firmę Arnott's Biscuits, które powszechnie są wykorzystywane przez australijskie panie domu oraz kucharzy amatorów jako podstawa do wykonania 'Chocolate Ripple Cake', deseru składającego się z bitej śmietany i właśnie tych popularnych czekoladowych ciastek.
Ciastka (każde po kolei) przekłada się cienką warstwą bitej śmietany, budując z nich "wieże", którą kładzie się na boku, obsmarowuje obficie pozostałą ilością śmietany i umieszcza w lodowce na noc, aby ciastka zaabsorbowały wilgoć z bitej śmietany i zmiękły. Deser przybrany sporą ilością świeżych owoców serwuje się krojąc go na plastry pod kątem 45 stopni, tak aby w każdym kawałku ciasta były widoczne zarówno ciemne pasma czekoladowych ciastek jak i jasne kremu.
Podobno ciastka z tego przepisu smakują prawie jak prawdziwe 'Chocolate Ripple' ;)

Składniki (na około 30 ciastek)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 330 g cukru
  • 150 g bardzo miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 duże jajko  
W misie malaksera umieścić cukier i zmielić go na cukier puder. W osobnej, dużej misce wymieszać mąką pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz nasz cukier puder. Po środku zrobić niewielkie zagłębienie, dodać posiekane na małe kawałeczki masło oraz jajko i zagnieść ciasto.

Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w dość sporych odstępach (docelowo ciastka będą 2-2,5 raza większe) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 9-11 minut, uważając by ich nie przypalić. Wystudzić.

Chocolate Ripple Cake
  • 14-16 czekoladowych ciastek Choc Ripple
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • świeże owoce (np. maliny, borówki) i mięta do dekoracji 
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym przy pomocy miksera na sztywny krem. 

Każde z ciastek przekładać cienką warstwą bitej śmietany, w efekcie końcowym tworząc "pasiastą wieżę". Całość położyć na boku na płaskim talerzu lub paterze i pokryć dokładnie z wierzchu pozostałą ilością bitej śmietany. Schłodzić przez noc w lodowce (minimum 6 godzin). Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Kroić pod kątem 45 stopni, tak aby w każdym kawałku ciasta były widoczne jasne i ciemne pasma deseru.

Smacznego,
PODPIS

4 komentarze: