środa, 5 sierpnia 2015

Zaparzona młoda gruszka z sorbetem truskawkowym

z

Zaparzona młoda gruszka z konfiturą różaną, malinowo-miętowym sosem i świeżymi malinami podana na kakaowej kruszonce z płatków kukurydzianych z gałką orzeźwiającego, domowego sorbetu truskawkowego, czyli prosty i smaczny deser w minimalistycznej odsłonie.


Składniki (1 porcja)
  • 1 młoda gruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka konfitury różanej
  • 1 łyżka domowego dżemu malinowego (bez pestek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
  • kilka świeżych malin i listki mięty (do dekoracji) 
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki kakao
Na kuchence umieścić garnek w 1/3 wypełniony wodą i z założoną (po obwodzie garnka obwiązaną sznureczkiem/nitką) od góry bawełnianą ściereczką (przez co będziemy mogli gotować na parze), przykryć przykrywką i zagotować. 

Gruszkę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki owocu obficie skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym, nałożyć do wydrążonych zagłębień konfitury różanej i umieścić na ściereczce pod przykryciem. Gotować na parze do miękkości.

W małym rondelku wymieszać dżem malinowy z ekstraktem miętowym i zagotować. W misie malaksera umieścić płatki kukurydziane, olej kokosowy oraz kakao, zmiksować.

Na płaskim talerzu rozsypać kukurydzianą kruszonkę, wyłożyć na nią obie połówki gruszki, polać malinowo-miętowym sosem. Całość przybrać świeżymi malinami i miętą. Podawać z gałką sorbetu truskawkowego z poniższego przepisu.

Sorbet truskawkowy (około 400 g)
  • 250 g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki. Dodać cukier oraz sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Po tym czasie całość zmiksować i ponownie umieścić w zamrażalniku, na przemian mrozić i miksować w 2 godzinnych odstępach czasu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy sorbet będzie już bardzo gęsty/zmrożony, a blender ciężej pracował pozostawić do całkowitego zmrożenia. Dla łatwiejszego formowania gałek wyciągnąć z zamrażalnika na 5-10 minut przed podaniem.

Smacznego,
PODPIS

4 komentarze: