piątek, 28 sierpnia 2015

Ciasto "Tim Tam"


Tim Tam, to jedne z ulubionych ciasteczek Australijczyków, produkowane w Australii przez firmę Arnott's Biscuits. Te oblane czekoladą i przełożone czekoladową masą wafle są uważane za "prawdziwie australijski" przysmak Antypodów. Według producenta rocznie sprzedawanych jest 35 milionów paczek Tim Tamów, a statystyczny Australijczyk spożywa około 20 Tim Tamów w ciągu roku.
W Australii popularnym sposobem spożywania Tim Tamów jest tzw. "Tim Tam Slam", czyli używanie ich jako "rurek" do picia różnego typu napojów, najczęściej kawy lub herbaty. Zazwyczaj robi się to poprzez odgryzienie dwóch rogów ciasteczka. Po odgryzieniu rogów jeden z końców Tim Tama należy zanurzyć w pitym napoju i trzymając delikatnie go w palcach zacząć ssać napój przez drugi koniec ciasteczka. Przepływający przez ciasteczko napój powoli rozpuszcza je od środka powodując jego rozpad... W związku z czym w ostatniej chwili Tim Tama należy szybko zjeść i oblizać poplamione czekoladą palce ;)

Przepis na ciasto zainspirowane tym małym czekoladowym ciasteczkiem (po drobnych modyfikacjach co do proporcji) pochodzi prosto z Australii, z bloga Raspberri Cupcakes.


Ciasto czekoladowe (forma 23 cm x 23 cm)
  • 2 duże jajka 
  • 55 g cukru pudru 
  • 35 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • 15 g kakao 
  • 1/2 łyżki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 25 g masła
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu i przestudzić. Jajka ubić z cukrem pudrem "do białości" przy pomocy miksera (około 5-6 minut). Dodać przesianą mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, delikatnie wmieszać szpatułką. Na końcu dodać masło, wymieszać i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 

Piec w piekarniku na środkowej półce przez 10-12 minut, do momentu aż ciasto będzie sprężyste. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne przekroić na pół, tak aby otrzymać dwa identyczne prostokąty.

Krem czekoladowy
  • 100 g miękkiego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Bardzo miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera na puch, a następnie stopniowo dodawać cukier puder i kontynuować ucieranie, aż do uzyskania gładkiego i jasnego kremu. Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej, dodać do kremu wraz z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym, zmiksować do gładkości (gęstość kremu można regulować poprzez ilość dodanego mleka). 

Gotowy krem rozsmarować szpatułką na jednym z czekoladowych blatów i przykryć drugim. Całość ułożyć na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.

Polewa czekoladowa
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
Śmietanę umieścić w rondelku i powoli podgrzewać. Kiedy zacznie  wrzeć, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciepłej śmietany i odstawić 10 minut, aż czekolada się roztopić. Całość wymieszać rózgą kuchenną  i schłodzić (około 15 minut w lodówce), aż osiągnie temperaturę pokojową i zgęstnieje. 
 
Gotową polewą polać wierzch ciasta, rozsmarować za pomocą łopatki, dokładnie pokrywając górę i boki ciasta. Całość schłodzić w lodówce, aż do zastygnięcia polewy, a następnie odkleić od spodu papier do pieczenia z nadmiarem polewy, która spłynęła z ciasta. Serwowane ciasto powinno być w temperaturze pokojowej.

Smacznego,
PODPIS

10 komentarzy:

  1. Wygląda bosko!! Musi być smaczny bardzo. Czy mąkę pszenną można zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
  2. O, drugi raz dziś słyszę o tych ciastkach - to chyba jakiś znak;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :ol
    Obecnie mieszkam w Australii i te ciastka silnie uzależniaj Mój mąż zjada czasem całą paczkę tim tams. Przymierzam się właśnie do zrobienia takiego ciasta ale u mnie w domu to tylko mój mąż je czekoladowe ciasta.. ale pewnego dnia zrobię mu niespodziankę... Ciasto pięknie wygląda.:) Zapraszam do swej Kuchni na antypodach

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta ilość kremu.. Niesamowite :) Nie da się przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zaintrygowałaś mnie tym ciastem, będę musiała je upiec. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, obłędnie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ciacho, pozwoliłam sobie zamieścić link do źródła. 😊

    OdpowiedzUsuń