poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Tarta "Ice VoVo"


Po ciastkach Choc Ripple i Tim Tamach przyszedł czas na kolejną słodkość spod szyldu Arnott's Biscuits, a mianowicie Iced VoVo. Klasyczne pszenne herbatniki zwieńczone dwoma pasami różowej słodkiej masy, pasem dżemu malinowego oraz obficie oprószone wiórkami kokosowymi... Tym razem w większym rozmiarze, pod postacią tarty :)

Przepis na tartę "Iced VoVo" po drobnych modyfikacjach pochodzi z tej strony.


Spód (forma do tarty o wymiarach 35 cm x 11 cm)
  • 150 g herbatników
  • 125 g masła
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w malakserze. Masło umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu, uważając by go nie przypalić. Dodać pokruszone ciastka, wymieszać i wyłożyć nimi formę do tarty, dokładnie wylepiając i wyciskając brzegi oraz dno. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Krem marshmallow
  • 100 g waniliowych pianek marshmallow
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
Pianki marshmallow oraz sok malinowy umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu (uważająć by nie przypalić), aż do rozpuszczenia się pianek. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia. Dodatkowo dla uzyskania bardziej różowego koloru (niż ten otrzymany przez dodanie soku malinowego) można dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Gotową bitą śmietanę partiami dodawać do rozpuszczonych pianek i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wyłożyć na spód z herbatników i schować do lodówki na około 2 godziny by masa stężała.

Galaretka malinowa
  • 150 g dżemu malinowego bez pestek
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Dżem malinowy połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Gotową galaretkę wylać na schłodzoną tartę i ponownie schować do lodówki na parę godzin by galaretka całkowicie zastygła.

Dekoracja
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • wiórki kokosowe 
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tartę, wyciskając po dwa rzędy ozdobnych rozetek wzdłuż dłuższych boków ciasta. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego,
PODPIS

2 komentarze: